Group GT#07 |
Tetiba teringat kelas Meat processing atau pemprosesan daging.. hehe.. time tu aq bru sem 2.. agak jahil dengan bahan2 masakan ni.. ^^ Ingat ag 1st time aq masuk kelas tu.. semua senior at depan bahagia bila sir aq cerita and share pasal food.. aq dengan member2 aq semua pula tengah bahagia melopong dekat belakang.. hahaha..
Masuk minggu kedua, sir aq bagi group tuk wat final cooking.. soalan pertama time jumpa dengan group aq, die tanya.. "protien apa korunk nak pakai ??" aq melopong .. haha.. senior aq main petik je.. nak pakai Lamb Rack.. so, sir aq pon, ok je laa.. haha
Tiap2 malam 3 minggu sebelum final tu, kami satu group study.. mcm2 laa.. sebab aq bnyak benda tak tau.. bila dengar senior2 aq cakap, aq just take note je.. study nye tidak.. haha.. nama group kami GT7.. GT maksudnya Grease trap.. haha.. ada sebabnya.. ok, aq citer camne leh dapat nama tu.. time kami ada kelas.. group kami je yang aktif buat kerja yang bukan2.. haha.. tapi ada kene mengena dengan makanan laa..
Selalunya msuk kitchen nak buat test bau..mengenal herbs laa.. macm2 laa.. padahal sir aq sebuk mengajar.. hahaha.. last tu, kami masak at dalam kitchen..beli hot dog semua2.. masak.. mula2 tak kantoi, last2 budak2 lain semua masuk kitchen.. sibuk nak makan free.. pastu sir aq masuk, die kate "sape suh ko masak? , aq nak korunk kemas kitchen ni smpai bersih, termsuk grease trap.. korunk guna kitchen tanpa kebenaran.."
Kami pun redha jela.. hahaha.. time tu kitorang happy gila kot, patut nye pressure .. hahaha.. cuci grease trap boleh gelak2.. hadui.. last2 time pikir name kumpulan tu, aq terpikir grease trap.. sbb benda tu paling happy dalam group aq.. hahaha.. so jd laa GT.. sbb group no. 7.. jadilah GT 07..
Tiba final cooking.. barang sauce kami tak ada.. T.T da mula pikir bukan2.. last2 sir aq tolong.. buat Balsamic vinaigrette.. over all semuanya ok.. miss aq kata cntik dan sedap.. hehe ^^ 1st food yang aq buat sem 2.. :)
Haa.. tulah food dia.. at ats tu dari kumpulan aq.. yang bawah ni dari semua group..nama food aq HONEY MUSTARD LAMB RACK SERVED WITH ANNA POTATOES ACCOMPANIED WITH RATATOUILLE AND SAUTE ASPARAGUS WITH BALSAMIC VINAIGRETTE.. fuhh.. abis nafas aq.. hahaha.. ^^
No comments:
Post a Comment