Flambe ? siapa yang tak tahu aq tak tahu nak kata apa.. haha.. sbab benda ni famous.. dan ramai yang menganggap chef yang bermain api ni seorang chef yang hebat.. tapi lain pula di kolej.. kalau di kolej, student menganggap yang budak yang buat flambe ni poyo.. jeles la tu.. biasalahh budak2 tak matang.. hehe
Ok, Flambe ni maksudnya Flame atau melayu kata api.. flambe perkataan dalam bahasa Perancis.. ada sejarah sebenarnya.. tapi aq ceritakan pasal flambe ni dulu.. nak buat flambe tambahkan alcohol didalam kuali yang panas.. tapi kita tak boleh guna alcohol.. kita boleh guna air atau apa2 je jenis cecair untuk buat flambe.. yang penting, pastikan kuali tu betul2 panas..
Sejarahnya bermula pada Abad ke-14.. Dari Medieval Muslim atau Moors.. aq tak sure pasal ni.. lepas tu mula famous pada lewat abad ke-19.. tapi ada fakta ni, semua percaya.. pada tahun 1895, di Monte Carlo.. seorang pelayan restoran bernama Henri Charpenter secara tak sengaja atau kemalangan membuat api ketika memasak crepes di depan Edward VII of the United Kingdom.. dan makanan tersebut dipanggil crepes Suzette..
Ada yang mengatakan kaedah flambe ni memberi atau menambahkan rasa lain kepada makanan tersebut.. Ada yang menggunakan flambe ketika menghidang makanan dan minuman.. ada juga yang menggunakannya sebagai kaedah memasak..
Antara makanan yang dihidang menggunakan flambe ialah Bananas Foster, Bombe Alaska, cherries Jubilee, Crepes Suzette dan Steak Diane.. serta Coq Au Vin.. by the way, itu je yang aq dapat share.. selebihnya study sendiri laa.. haha ^^
No comments:
Post a Comment