My Army ^^

04 November 2012

Competition di Penang/13th Battle Of The Chef Part 2

 
    Kali ni aq share pasal food at sana.. tapi aq ta leh share bnyak2.. sbb malas nak upload.. hehe..display item, chocolate work,sugar work,bakery,pastry,butter sculpture dan sebagainya..

Display Item

     Biasanya display item ni untuk menunjukkan yang food tu ada di sesuatu restoran... tak boleh dimakan.. biasa dekat restoran ada.. tapi tak semua restoran ada.. dia buat bnda ni dari bahan yang betul maksudnya bnda yg boleh dimakan.. dan dibalut atau disalut oleh gelatin.. nak kasi dia keras di luar dan nampak cantik serta berkilat.. dari bahan betul nanti jadi mcm barang mainan je.. hehe












Buffet Platter

    Dia serupa seperti display item.. memang sama.. tapi yang bezanya dia dihidang banyak.. mcm buffet style tu.. kalau display biasa dia ikot portion dan ada appetizer sampai dessrt.. tapi yang ni biasanya dessert je.. dan satu plate atleast ada 6.. ada yang boleh dimakan..







Fruit Curving

    Ukiran buah or fruit curving.. dia popular di Thailand.. sbb fruit curving ni antara seni Thailand.. dalam pertandingan, lebih byk kelopak dan hasil ukiran dibuat lebih cerah peluang nak dpt medal.. masa yang diberi slalunya ta lama pun.. bpe jam je.. tngok pada kreativiti seseorng tu jgak.. tema juga amat penting.. pada competition ni.. semua tema sama.. iaitu 'fairy tale'..






Butter Sculpture

     Antara seni yang paling leceh.. tak rmai yang hebat dalam butter sculpture ni.. yang masuk ni pun tak ramai.. dia tengok pada kehalusan teknik seseorng itu.. biasa chef pastri yg mampu buat butter sculpture ni..








Cake

    Sebut pasal kek, semua tau.. da terlintas at otak wedding cake.. haha.. so, ta payah nak cerita lebih la kan.. tape, aq just ceritakan sikit saja.. dalam pembuatan kek perkawinan semua ni, ta semuanya 100% kek betul.. banyak yang menggunakan styerofoam  sebenarnya.. sbb kek yang tinggi2 ni biasanya dibahagian bwah tak mampu nak tampung di bahagian atas jika kek diatas itu 100% kek betul.. kadang2 kek dibahagian bwah pun hanya 40-60 % je yang betul.. slebihnya styerofoam.. paham kan?? hehe






Chocolate Work

      Ini pula coklat.. ukiran coklat la kiranya.. da kata coklat so barang yang digunakan mestilah coklat kan.. dia lebih kurang sama macm butter sculpture.. kehalusan dalam menggunakan teknik amat penting..






Sugar Work

      Yang ni aq dapat bg satu gambr je.. hehe.. sorry ye.. ok, sugar work ni di lebih kurang macm coklat work semua2 tu.. tapi dia guna gula.. gula tu dimasak menggunakan suhu dan masa yang betul.. lepas tu dibentukkan menjadi apa2 je yang korunk nak.. bila gula tu da siap masak, dia akan jadi seperti doh.. tapi serius panas gila.. orng pro je boleh buat..hehe..
 
      Bila gula da boleh dibentuk, time betul2 panas tula dibentukkan.. sebb bila da sejuk dia akan mengeras seperti gula2 lolipop tu.. nak selamat pakai glove.. tapi lau rasa ta slesa dan rasa ta sesuai, guna la tangan.. kaedah guna tangan ni risiko dia tinggi.. cara dia, sejukkan kdua2 tangan smpai kebas dalam air yang ada ais.. tapi betul2 sejuk tau.. sebb bila da kebas tangan kita takkan rsa panas gula tu.. ^^




Bakery

     Kali ni pasal roti pula.. haishh.. penat aq taip.. hehe.. ok, roti ta banyak yang aq tau.. sebb aq bukan baker.. so tngok jela pic ni.. ^^







Hot Cooking

     Hot cooking atau masak secara live.. hehe.. itulah yang aq masuk dulu.. dia ada kategori apprentice dan kira senior la.. hahaha.. kene sediakan 1 main course tapi 4 hidangan.. mksudnya masak untuk 4 orng.. kene served panas.. masa yang diberikan 1jam 30 minit..




    


    Haa..itulah antara battle yang aq sempat ceritakan dan share.. banyak ag sebenarnya.. tapi better pergi sendiri.. sebb korunk akan tau macm mne keadaan at sne.. by the way, sorry sbb ta byk gmbr yang aq leh share.. hehe ^^ .. tunggu Culinaire nanti InsyaAllah aq leh bagi pic yang best2.. just wait n see ^^
kAMSAHAMNIDA !! !!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...