My Army ^^

19 December 2012

Cheese ^^



     Hye !! keju untuk post hari ini.. mesti ramai yang tahu keju itu apa.. tapi berapa ramai yang tahu jenis-jenis keju yang lain?? dan berapa ramai pula yang tahu apakah perbezaan serta dari mana datangnya keju-keju ini?? ok, aku akan sharekan untuk awak2 semua, jenis dan dari mana ia datang.. sebelum itu, aku tak boleh cerita panjang tentang keju ini, just share tempat dan nama.. nak tahu lebih, cari dan study sendiri ok.. nak seribu daya.. tak nak seribu dalih !!

    Keju mempunyai banyak perbezaan diantara satu sama lain.. yang membezakannya selalunya bau,rasa,tekstur dan rupa serta bagaimana ia dihidang dan kesesuaian dalam masakan.. di Eropah, empat keju yang kuat (rasa dan bau) ialah Limburger,Stinking Bishop,Stilton dan Epoisses.. keempat-empat keju ini diperbuat dari susu lembu..

    Empat keju dari susu kambing biri-biri yang terkenal di Eropah ialah Lanark Blue,Feta, Pecorino Romano dan Roquefort.. Empat keju dari susu kambing yang terkenal di Eropah pula ialah Chevre de Montrachet , Crottin de Chavignol, Pantysgawn dan Valdeteja.. ok, ini keseluruhan keju yang aku janjikan..

Keju dan asal ~

  1. Limburger - Eropah
  2. Stinking Bishop - Eropah
  3. Stilton - Eropah
  4. Epoisses - Eropah
  5. Gorgonzola - Itali
  6. Gubbeen - Ireland
  7. Caerphilly - Wales
  8. Cheddar - England
  9. Chaumes - France
  10. Cornish Yarg - England
  11. Ricotta - Italy
  12. Cottage cheese - Eropah
  13. Cream cheese - U.S
  14. Lanark Blue - Eropah
  15. Feta - Eropah
  16. Pecorino Romano - Eropah
  17. Roquefort - Eropah
  18. Dolcelatte - Itali
  19. Danish Blue - Denmark
  20. Edam - Netherlands
  21. Gouda - Netherlands
  22. Gruyere - Switzerland
  23. Emmenthaler - Switzerland
  24. Fontina - Itali
  25. Chevre de Montrachet - Eropah
  26. Crottin de Chavignol - Eropah
  27. Pantysgawn - Eropah
  28. Valdeteja - Eropah
  29. Brie - France
  30. Camembert - France
  31. Halloumi - Cyprus
  32. Leerdammer - Netherlands
  33. Mascarpone - Itali
  34. Mozzarella - Itali
  35. Provolone - Itali
  36. Raclette - Switzerland
  37. Quark - Eropah
  38. Parmigiano Reggiano - Itali
  39. Mont d'Or - Switzerland
  40. Morbier - France
  41. Mutter Paneer - India
   Itu dia.. fuhh.. banyak kan.. kalau ada yang tertinggal minta sharekan ok.. by the way, harap awak2 semua dapat sikit ilmu tentang keju ni.. walaupun ceciput.. hehehe.. ^^

kAMSAHAMNIDA !! !!

4 comments:

  1. i love cheese so muchhhhhh... haha

    blogwalking here.. mana button follow?

    sy letak url blog ni kat bloglist :)

    ReplyDelete
  2. hehe.. ok.. saya dah letak dah folower.. hehe

    ReplyDelete
  3. cheese cheese FTW ~
    was here :)

    ReplyDelete
  4. want to know about food just blogwalking my blog okeyhh ^^

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...