Hye.. sorry lah, tak sempat nak update semalam pasal caramel pudding ni.. oh, gambar dekat atas ni bukan gambar yang aku buat.. yang aku buat semua dah abis.. hehehe.. tapi tak jauh beza pun hasilnya.. ok, aku ceritakan sedikit pasal puding ni.. dia guna telur dan susu cair.. dan sedikit gula.. gula hangus atau caramel tu sebagai dessert sauce dia..
Rasa dia memang manis.. orang kata rasa manis sebab nak hilangkan bau hanyir telur.. tapi aku buat, aku guna perisa vanilla.. tak ada lah hanyir bau dan rasa dia.. sebab terlalu manis memang sakit tekak.. hehehe.. siapa yang ada penyakit tu harap2 janganlah makan.. lau nak makan pun, better buat sendiri.. boleh kurangkan manisnya.. ok, dah banyak sangat aku ke laut ni.. ambil resipi ni..
Caramel Pudding :
- 1 tin susu sejat
- 5 biji telur
- Setengah cawan gula halus
- 1 cawan gula
- Air
Caranya:
- Buatkan caramel dahulu.. hanguskan 1 cawan gula di dalam periuk.. tapi hati2.. jangan terlalu hangus.. nanti pahit.. agak2 dah perang tu bolehlah tambahkan air.. dan pekatkan sedikit.. kemudian sejukkan.. jangn terlalu pekat, nanti dia keras bila sejuk.. tak jadi sos..
- Sediakan puding pula.. campurkan susu sejat dan telur serta setengah cawan gula halus.. kacau sehingga gula hancur tapi jangan kasi dia berbuih.. tak cantik.. isikan dalam bekas..
- Kemudian kukus.. kukus lagi sedap sebenarnya.. boleh juga guna oven dan letakkan air dibawah nya.. (lupa nama teknik tu)
- Bila dah masak dan set, sejukkan puding dan tuang caramel diatas puding.. siap !!
Itu diaa.. kalau ikut resipi dekat internet, macam2 bahan ditambah.. ada letak tepung jagunglah, tepung gandumlah.. pakai susu segar lah.. macam2.. padahal guna berapa bahan je.. dah siap.. nak keras sikit, lebihkan telur.. tapi yang ni lagi sedap, sebab dia lembut sedikit.. hehe.. selamat mencuba.. ^^
No comments:
Post a Comment