Hye !! keju untuk post hari ini.. mesti ramai yang tahu keju itu apa.. tapi berapa ramai yang tahu jenis-jenis keju yang lain?? dan berapa ramai pula yang tahu apakah perbezaan serta dari mana datangnya keju-keju ini?? ok, aku akan sharekan untuk awak2 semua, jenis dan dari mana ia datang.. sebelum itu, aku tak boleh cerita panjang tentang keju ini, just share tempat dan nama.. nak tahu lebih, cari dan study sendiri ok.. nak seribu daya.. tak nak seribu dalih !!
Keju mempunyai banyak perbezaan diantara satu sama lain.. yang membezakannya selalunya bau,rasa,tekstur dan rupa serta bagaimana ia dihidang dan kesesuaian dalam masakan.. di Eropah, empat keju yang kuat (rasa dan bau) ialah Limburger,Stinking Bishop,Stilton dan Epoisses.. keempat-empat keju ini diperbuat dari susu lembu..
Empat keju dari susu kambing biri-biri yang terkenal di Eropah ialah Lanark Blue,Feta, Pecorino Romano dan Roquefort.. Empat keju dari susu kambing yang terkenal di Eropah pula ialah Chevre de Montrachet , Crottin de Chavignol, Pantysgawn dan Valdeteja.. ok, ini keseluruhan keju yang aku janjikan..
Keju dan asal ~
- Limburger - Eropah
- Stinking Bishop - Eropah
- Stilton - Eropah
- Epoisses - Eropah
- Gorgonzola - Itali
- Gubbeen - Ireland
- Caerphilly - Wales
- Cheddar - England
- Chaumes - France
- Cornish Yarg - England
- Ricotta - Italy
- Cottage cheese - Eropah
- Cream cheese - U.S
- Lanark Blue - Eropah
- Feta - Eropah
- Pecorino Romano - Eropah
- Roquefort - Eropah
- Dolcelatte - Itali
- Danish Blue - Denmark
- Edam - Netherlands
- Gouda - Netherlands
- Gruyere - Switzerland
- Emmenthaler - Switzerland
- Fontina - Itali
- Chevre de Montrachet - Eropah
- Crottin de Chavignol - Eropah
- Pantysgawn - Eropah
- Valdeteja - Eropah
- Brie - France
- Camembert - France
- Halloumi - Cyprus
- Leerdammer - Netherlands
- Mascarpone - Itali
- Mozzarella - Itali
- Provolone - Itali
- Raclette - Switzerland
- Quark - Eropah
- Parmigiano Reggiano - Itali
- Mont d'Or - Switzerland
- Morbier - France
- Mutter Paneer - India
Itu dia.. fuhh.. banyak kan.. kalau ada yang tertinggal minta sharekan ok.. by the way, harap awak2 semua dapat sikit ilmu tentang keju ni.. walaupun ceciput.. hehehe.. ^^
i love cheese so muchhhhhh... haha
ReplyDeleteblogwalking here.. mana button follow?
sy letak url blog ni kat bloglist :)
hehe.. ok.. saya dah letak dah folower.. hehe
ReplyDeletecheese cheese FTW ~
ReplyDeletewas here :)
want to know about food just blogwalking my blog okeyhh ^^
ReplyDelete