Haaa, setelah menghabiskan masa aku membelek buku dan search internet, dapat juga resipi baru red velvet. Disebabkan makin ramai lupa pasal kek ni, aku refresh balik peringatan kau orang ok, tapi kek red velvet kali ni versi moden, di letakkan dalam jar atau balang. dah famous dah kek dalam balang ni. Nak recipe?? boleh !! tapi mesti mencuba ok..
Bahan-bahan Untuk Buat Kek
Bahan A :
Tepung Gandum
Baking Powder
Soda Bicarbonate
Serbuk Koko
Sedikit Garam
Bahan B :
Mentega
Gula Castor
Bahan C :
Telur
Bahan D :
Cuka Putih
Esen Vanilla
Pewarna Merah
Bahan E :
Susu Cair ( Campurkan sedikit cuka )
Bahan-Bahan Untuk Cheese Cream
Cream Cheese
Mentega
Gula Ising
Cara-Cara Buat Red Velvet Kek
- Ayak semua BAHAN A,kemudian biarkan dulu..
- Pukul semua BAHAN B sampai kembang dan ringan,then masukkan pula BAHAN C kemudian pukul lagi,then masukkan pula BAHAN D dan pukul hingga sebati..
- Masukkan tepung yang diselang-selikan dengan BAHAN E kacau dan pukul hingga sebati..
- Masukkan Jar(Balang) dalam loyang,then masukkan adunan dengan menggunakan "paip" adunan sebanyak 1/2 balang sahaja dan sukat terlebih dahulu..dan bakar secara double boiler pada suhu 180c atau lima belas hingga 20 minit sahaja..tempoh bakar bergantung pada adunan..
Cara-Cara Buat Cheese Cream
Pukul mentega dan cheese cream hingga kembang then masukkan gula ising secukupnya dan kacau sehingga sebati..
Cara-Cara Letak In Jar ( Balang )
- Ambik balang kek yang dah sejuk tu,then keluarkan separuh kek tersebut,pecahkan sedikit.
- Masukkan Cheese Cream atas kek yang tinggal didalam balang tu..
- Then masuk balik kek yang dah di keluarkan tadi tu perlahan-lahan.
- Letak Cheese Cream balik then hias lah ikut kreativi sendiri!!
Dah Siap!!! nak recipe lain kek red velvet ada Di sini !! Selamat mencuba ^^ tunggu resipi Cupcake red velvet pula ok.. :)