My Army ^^

31 October 2012

Makanan Asia/Indonesia

     Selamat datang Pak , Ibuk.. hehehe 30/10/12.. aq buat food Indonesia ~~ aq tak suka sangat sebenarnya makanan Indon..lagi2 orang Indon.. hahahaha.. ok, sbb aq terpaksa belajar dan wajib tau pasal food dorang, aq redha jelaa..hahaha.. ayat sadis lak en..

   Untuk food Indonesia ni.. aq kene buat Bakso, Gado-gado dan bubur pulut hitam.. macam biasalah, ada 3 food kene buat.. kali ni group aq ta cukup orang.. Fitri dan Shamsul tak datang.. so, tinggal 5 orang je.. tapi apa ada hal en.. ok, aq terangkan sikit pasal bakso, bakso ni dia ada bebola daging.. dia ada sup dan soo hoon sebagai carbo dia.. soo hoon atau glass noodle..

Indonesian cuisine


   Gado-gado pula, dia jenis appetizer atau pembuka selera..boleh juga dikatakan ulam-ulaman.. ada tempe, kacang panjang, keropok, kangkung, taugeh, kubis dan dicicah dengan kuah kacang.. rasa dia sedap ^^

  Bubur pulut hitam pula sama macam bubur kacang hitam.. pakai santan semua tu.. rasa pun not bad.. ha, pahal komen, miss aq kata gado2 aq paling cantik.. cewahh ^^.. cuma kuah kacang tak gelap.. rasa ok.. bakso rasa ok, tapi daging je lembut sangat.. padahal Nas kata dia ikut cakap miss.. haha... ada problem disitu.. tape, lain kali buat sendiri.. hehe.. bubur pula.. rasa ok, tapi terlalu pekat.. serius pekat gila doe.. hehe..


Gastronomy plating.. hahaha
Resipi Gado-gado

Bahan :

  • Kacang panjang (potong 2 inci)
  • Kubis (julienne/chiffonnade)
  • Telur (rebus)
  • Keropok (goreng)
  • Kankung
  • Taugeh
  • Tempe (goreng)
Cara :

  1. Celur semua sayur..
  2. Hidang bersama kuah kacang

Kuah kacang :

Bahan :
  • Udang kering (sangai dan hancurkan)
  • Cili kisar
  • Kacang (digoreng dan buang kulit, hancurkan)
  • Minyak untuk tumis
  • Garam secukup rasa
  • Gula perang/melaka
  • Serai
  • Air asam jawa
Cara :
  1. Panaskan minyak..
  2. Tumis cili kisar, udang kering dan serai sehingga garing
  3. Masukkan kacang dan air asam jawa..
  4. Simmer dan perasakan dengan garam dan gula..

Resipi Bakso

Bahan :

  • Daging kisar
  • Tepung Ubi
  • Daun sup
  • Tulang lembu
  • Rempah sup
  • Garam secukup rasa
  • Kubis (julienne)
  • Cili padi
  • Cuka
  • Soo hoon/Glass noodle
  • Bawang goreng
  • Lada hitam
  • Bawang besar/merah
  • Bawang putih

Cara:
  1. Sediakan sup.. tumis smua bawang dan rempah sup.. masukkan air dan tulang lembu.. simmer.. masukkan daun sup
  2. Sediakan bebola daging.. campurkan bawang merah (chop) lada hitam dan sedikit garam serta tepung ubi.. bulat-bulatkan dan masukkan didalam sup.. bila sudah masak.. asingkan bebola daging..takut dia hancur..
  3. Rendamkan soo hoon dan celur sehingga kembang sedikit..
  4. Sediakan soo hoon yang da siap tadi didalam bowl bersama bebola daging.. tambah sup dan taburkan daun sup dan bawang goreng serta kubis diatas..
  5. Sediakan cili.. kisar Cili padi dan tumis.. letakkan sedikit garam dan cuka.. siap :)

Bubur pulut hitam

Resipi Bubur pulut hitam

Bahan :

  • Pulut Hitam
  • Santan
  • Gula perang/melaka
  • Daun pandan
  • Garam secukup rasa
Cara:
  1. Rendam Pulut hitam sekejap..
  2. Rebus pulut hitam bersama daun pandan.. sehingga betul2 kembang sperti bubur..
  3. Masukkan Gula melaka.. 
  4. Tambahkan santan dan sedikit garam untuk menaikkan rasa lemak..
  5. Siap dihidang..


    Itulah dia makanan Indonesia yang aq belajar hari tu.. By the way, selamat mencuba..harap2 korunk suka.. Makanan diorang sedap beb.. serius tak tipu..hehe.. next.. aq tak tahu food apa.. mungkin china atau india.. so, just wait and see ^^
kAMSAHAMNIDA !! !!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...