My Army ^^

07 October 2012

Chef Of The Day

    Sem lepas.. dalam bulan 6 or 7 camtu.. aq jadi C.O.D atau Chef Of The Day.. time tu kelas projek tahun akhir rasenye.. ada 2 group dibahagikan.. dalam sehari tu 1 group jdi Front of the house (service) 1 lagi back of the house (kitchen).. minggu pertama group ag satu masuk kitchen.. group aq service.. dish yang diorang buat thailand cuisine.. ada tod mon pla (cekodok ikan ) green curry and sbagainya..

   Masuk minggu kedua, group aq pula masuk kitchen.. time tu aq jdi ketua chef atau Exec. chef la kiranya.. 2 minggu sebelum start kelas aq dah diberi tugas buat western food.. memang aq suka lah kan.. aq pun pandai food tu je.. hahaha.. ok, time tu aq dah prepare semua benda dah.. time serving, order list, plating dan garnish.. food, aq bagi apa yang aq belajar sblum ni..

   Nama restaurant aq tu "VINO GRANDE".. aq dapat nama tu time aq buat asgment kelas F&B.. pastu tema restaurant kaler biru.. dah perfect aq buat.. masa buat benda tu, aq dah prepare kitchen brigade untuk group aq.. sebab senang nak jaga semua.. masa tu aq betul2 dah ready.. ini food2 aq yang aq keluarkan.. mcm biasalah, ada empat hidangan.. bermula dari appertizer, soup,main course dan last dessert..


Appetizer :

Tropical salsa lettuce wrap served with saute shrimp accompanied with potato chip and spicy sauce..



   Ha, inilah pembuka selera aq.. ada rase pedas,masam,rangup,manis.. aq guna udang sebab udang ada banyak texture.. ada oil skit bagi warna.. dekat dalam salad lettuce tu ada salsa.. salsa tu yang bagi rasa masam.. dia jdi tropical salsa sebab ada tropical fruit.. potato chip bagi rase masin2 skit..mcm kerepek.. yang ni komen ok.. orang boleh terima..


Soup :

Chicken broth accompanied with minced chicken and coriander leaf..




     Ha, ini pula sup aq.. chicken sup, tapi broth.. same je sebenarnya.. ini kategori clear sup.. dan agak 'light'.. tapi tak ramai yang suka.. hahaha.. rasa dia ok, tapi ada gak komen yang rasa agak masin, ada rasa agak tawar.. aq pun pening time ni.. hahahaha


Main Course :

Two way spicy chicken breast served with mashed japanese sweet potatoes accompanied with saute vege and rosemary sauce..




      Ini main course aq.. miss aq kata kaler semua ada.. cuma silap dekat plating je.. padahal bagi aq zaman skarang plating dah tak kesah, sebab gastronomy nye plating pun makin lain dan gempak.. tak ikut susunan pun.. hurmm.. komen?? yang ni komen ok, guest aq suka sos dan ayam tu.. diorang kata tak kering.. haaaa.. ada rahsia disebalik tu.. hehhe


Dessert :

Apple crumble tart served with pistachio almond ice cream accompanied with green apple sauce and caramel sauce..



    Ha, ini dessert aq.. banyak problem time buat benda ni.. semua nya salah sebab basic thing !! haishhh.. 1st salah dari segi method nak buat crust tart tu.. diorang uli sampai naik minyak dan tak restkan.. ice cream cair, freezer mcm B*******.. hahaha.. chocolate work mcm haram.. last sekali semuanya berjalan dengan lancar.. Alhamdulillahh.. 

   1st n last aq jadi C.O.D.. tapi komen not bad.. semuanya ok.. start week aq buat western food, week2 seterusnya semua kuar western food.. hahahaha.. kecian at dorang.. padahal miss dah bagi siap2 food apa diorang kene buat.. last2 kena tukar.. sory beb.. hidup kadang2 memang kejam.. hahahaha.. 

    Kenangan aq jadi exec. chef time tu memang aq tak boleh lupakan.. best gler.. tak lupa gak at sifu2 aq yang sanggup tukar aq jdi lebih baik :D thanks !!




kAMSAHAMNIDA !! !!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...