My Army ^^

28 October 2012

Makanan Asia/Thailand

 
Kawadikap !! hehehe

Senior Group ^^
      Haiishhhh.. lama tak update.. sorry ehh.. bz sikit.. btw, 2 minggu lepas aq ada belajar pasal Thailand cuisine.. food ada 3 kitorang buat.. 1st som tum.. 2nd tomyam coconut milk dan 3rd sangkaya fak thong..

      Aq citer sikit pasal som tum ni.. benda ni appetizer thailand.. dan agak gila famous.. barang utama dia betik muda, mangga muda.. tapi yang aq buat aritu guna mangga muda saja.. rasa dia memang terbaik !! ada rasa masam,pedas,manis.. serius terbaik !! hehe.. siapa ta kenal Thailand kan.. food yang penuh flavour..




    Haaa.. ini dia somtum yang aq dan Syafiq dan Nas buat.. miss aq kata plating cntikk ^^ hehehehe.. haishhh.. lega nohh.. plating aq guna limau dan cili merah (julienne) tuk bagi warna.. :)

Bahan2nya:


  • Mangga muda (julienne)
  • Daun limau purut (julienne)
  • Onion
  • Kacang
  • Gula melaka
  • Air limau nipis
  • Garam
  • Udang kering
  • Cili padi/api
Cara2nya:

  1. Campur kesemua bahan.. pastikan gula melaka,kacang ditumbuk..tapi kacang jangan terlebih tumbuk/hancur.. tumbuk juga udang kering yang dah di sangai bersama cili api..
  2. Gaul semua bersama dan perasakan dengan sedikit garam..
  3. Rasa dia masam,pedas,manis.. :)

    Haa.. itu dia resipi som tum.. try buat sendri.. lagi better.. asyik beli je.. ta best laa..ahaha..

    2nd aq citer sikit pasal Tom Yam Coconut Milk.. dia serius sedap giler dari tomyam biasa.. lau biasa pun da rasa giler sedap, apetah lagi yang ni.. hhehehe.. beza dia satu je.. just tambah santan..rasa diaa.. Perghhhhh !! terbaik doe.. hehehe ^^




    Haa.. ini lah rupa dia.. tapi yang ni warna merah dia takde.. hehehe.. sbb kitorang buat sndiri paste dia.. bukan paste yang instant/siap.. bahan dia ta jauh beza pun.. just last masak tambah santan je.. itu je.. hehe

Bahan2nya:


  • Ayam 
  • Santan
  • Cauliflower
  • Tomato (wedges)
  • Tomyam paste
  • Lemongrass
  • Kaffir lime juice 
  • Kaffier lime leaf
  • Oyster mushroom
  • Carrot
  • Onion
  • Cili padi/api
Cara2nya:
  1. Campur semua bahan kecuali cauliflower,carrot,santan dan oyster mushroom.. didihkan dia samapi ayam empuk..
  2. Then, masukkan sume bahan2 yang dikecualikan tadi.. biarkan masak dan last masukkan santan.. 
  3. biarkan dia mendidih sedikit lagi dan perasakan dengan garam.. siap :)


  Itu dia food yang aq buat.. sangkaya fak thong tak sempat buat.. sbb leceh sikit.. hhehe.. next aq tak sure food apa..just wait n see.. ^^
   
kAMSAHAMNIDA !! !!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...