My Army ^^

30 September 2012

Lasagna

     Nak jadikan cerita..hari raya lepas, member aq ada buat open house.. member aq kata nak buat lasagna.. tapi dia takot dengan aq.. sebab dia kata die buat simple je.. tak kesah la kan sebab zaman sekarang ramai suka benda yang simple.. dia memang segan gila ar.. last2 aq cakap dengan dia biar aq tolong ajarkan.. so dia pun stuju ar.. banyak gak barang kami beli.. ok, lupakan.. aq akan ceritakan sedikit tentang lasagna ni.. dia berasaskan pasta.. ada satu pasta bentuk keping petak.. dekat kedai ada berlambak, dia dalam kotak and tulis lasagna.. senang kan

    Ok, dalam lasagna tu ada 2 jenis sos.. boleh dikatakan basic sos.. bechamel dan tomato.. atau mornay dan bolognese.. ha, yang ni nanti aq akan bagi tahu 5 mother sos yang wajib tau.. ok, nak buat sos senang je.. jap lagi aq bagi tau.. lasagna ni dia jenis layer2 atau berlapis2.. pasta,sos dan pasta, sos.. paham? kalau tak paham jap lagi baca resepi dekat bawah..

     Lasagna yang aq buat ni aq pakai 2 jenis keju.. Cheddar dan Mozarella.. sebab dekat rumah dia ada banyak keju.. nak elak dari membazir.. aq gunalah semua.. hahaha.. rasa memang terbaik..


ha.. nilah member aq tu.. besar tak besar la kan kitorang.. hahaha

      Nampak tak lasagna yang member aq promote tu.. hahaha.. itulah lasagna.. kalau nak betul2 specifik lasagna punya bahan memang berlambak.. yang aq bagi ni ikut selera orang melayu.. ada rasa pedas sikit..


Ini lasagna yang kami buat.. ada lima satu lagi tahu2 la ye.. hahaha..


   Bahan2nya :

    Bechamel sauce :
  1. Susu ( aq suka pakai dutch lady yang ada gambar Padelela Rinong tu.. hehe )
  2. Onion pique ( bawang belah dua,cengkih dan daun bay)
  3. Roux ( butter dan tepung) - nak senang pakai tepung jagung je..
  4. Garam dan lada sulah
   Cara2nya :
  1. Letakkan susu dan onion pique dalam satu periuk dan simmerkan dia atau panaskan dia tapi jangan kasi mendidih, nanti susu tu pecah..
  2. Biarkan dia sampai naik bau..
  3. Keluarkan Onion pique tadi..
  4. Seasonkan dia dengan garam dan lada sulah..
  5. Pastu last letak agen pemekat ( roux atau tepung jagung )
# Kalau tambah keju dalam sos tu, dia dah jadi Mornay sauce.. paham??

Ini dia Bechamel


   Bolognese sauce : ( Ini cara aq )
  1. Daging hancur/kisar
  2. Tomato puri/ tomato kisar
  3. Garam dan lada hitam 
  4. Mirepoix ( carrot,celeri dan onion )- kisar kalau nak senang
  5. Cili kisar - letak boleh tak letak pun boleh
  6. Minyak untuk menumis
  7. Sedikit air

    Cara2nya :
  1. Panaskan minyak, saute/ tumis mirepoix tadi dengan cili kisar sampai naik bau..
  2. Tambah tomato puri dengan sedikit air
  3. Masukkan daging hancur/kisar tadi.. tumis sampai masak..
  4. Seasonkan dengan garam dan lada hitam..
  5. Sejukkan setelah siap
# Bolognese ni biasanya makan dengan spaghetti

Ini Bolognese


   Ok bila dah siap kan sauce tadi tu.. mula lah merebus lasagna tadi.. rebus sampai boleh dikunyah atau bahasa kulinari kitorng panggil Al Dente.. pastu guna bekas petak.. mulakan dengan meletak pasta lasagna.. macam ni


ikut cara ni
      Ikut step tu.. mula2 pasta lasagna pastu bolognese dan bechamel.. pastu keju mozarella.. kalau cara aq, aq buat buat setiap lapisan tu letak keju.. baru terangkat.. hahaha.. pas da siap buat lagi lapisan yang sama sampai penuh bekas.. dan topping letak keju..lepas tu bakar sampai keju tu cair.. dalam 15 atau 20 minit tapi bergantung pada kepanasan dia.. da siap.. tak susah pun.. dia jadi macam ni..



      Ha.. kan dah siap.. harap korunk da tau macam mane nak buat lasagna lepas ni.. : ) next recipe.. just wait n see :)





kAMSAHAMNIDA !! !!

5 comments:

  1. awesome...sedapnye..haha

    ReplyDelete
  2. of coz laa sedap..tngok badan 3 orng yang buat tu..hehehe..

    ReplyDelete
  3. haha..motif tgk bdn??haha

    ReplyDelete
  4. Orng bdan besar suke mkn bende sedap..hahaha

    ReplyDelete
  5. haha..kan...hahha

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...