My Army ^^

24 September 2012

Kitchen Brigade

Maksud kitchen brigade sbenarnya:

Dicipta bertujuan untuk memudahkan pekerjaan didapur atau membuatkan kerja lebih systematik.. ia dicipta oleh Escoffier sendiri..

Kitchen Brigade:

Boulanger : bakeri
Entremetier : vege
Patisserier : pastri
Saucier : sauce
Rotissier : roasting
Grillardin : grilling
Larder : main item
Poisonier : fish
Garde manger : cold / app
Bouchon : butcher
Potager : sup
Legumier : hot app/ vege
Tournat : swing cook

Ada bnyak lagi, tapi stakat ni je aku bg.. dekat station pastri ada 4 lagi dibawahnya.. cecoratieur,glacier dan sbgainya.. zaman sekarang da jarang orang guna.. ni just tok info.. ;)


Kitchen System yang diguna pakai dekat hotel sekarang (Malaysia)

Executive Chef
Sr. Sous Chef
Jr. Sous Chef
Chef de Partie
Demi Chef
Commis 1,2,3
kitchen helper

Itu yang biasa digunakan sekarang..senang dan tidak memeningkan.. :D


kAMSAHAMNIDA !! !!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...