Historical Cuisine..
Auguste Escoffier (28 oct 1846-12 feb 1935) |
Dia diberi gelaran king of chef.. sbb die pakar dalm masakan.. dia juga da permudahkan masakan atau makanan Careme.. masakan Careme lebih susah dan leceh..
Dia juga telah mencipta satu system di dapur dan diguna pakai untuk memudahkan kerja atau kerja lebih systematik.. ia dipanggil Kitchen Brigade.. zaman haute cuisine, Escoffier punya kitchen brigade agak memeningkan.. sbb terlalu banyak station didapur.. contohnya poisonier,boulanger,friturier dan sebagainya..
Escoffier antara chef yang terhebat dan terkenal di zamannya sehingga kini.. Siapa ta kenal Escoffier maka dia bukan seorng chef.. Escoffier ada beberapa orng ank murid.. antaranya savarin,paul bocuse ( rasenye)..
8 buku Escoffier :
Le Truite Sur L'art de Travailler
Le Guide Culinaire
Les Fleurs En Cire
Le Carnet d' Epicure
Le Livre des Menu
Le Riz
Le Morue
Ma Cuisine
Marie Antoine Careme (8 june 1784-12 jan 1833) |
ini antara hidangn yang careme cipta |
No comments:
Post a Comment